點解老師講粗口?

警察應保持中立並避免參加政治活動,我相信這個警察條例的原意係因為警察擁有執法的權力,無論是在執行任務或放工放假,他們的政治取向或會影響其執行職務時的判斷,即使沒有影響,也有可能給大眾一個不公的印象。這種規範都是為了製衡權力,並減少利益衝突。

但作為一個教師,佢唔係係上堂個陣教學生講粗口,佢又唔係用粗口鬧學生,佢放工後並無乜特別權力要被限制其政治取向,佢行行下街,見到有個事件發生,佢認為係社會上的不公義,佢出聲,但乜都做唔到,佢好憤怒,然後講粗口鬧警察,然後教育局就被要求為事件寫報告。

我唔知道香港有無咩教師條例話教師放工離開學校後唔比講粗口,如果有,相對的機關如學校,係咪有咩程序去跟進? 有冇需要驚動教育局? 我覺得香港教育咁多問題,教育局應該好忙,如果連老師放工係街上講粗口,都要教育局寫報告,咁我知點解香港教育有咁多問題…

如果冇,咁佢最多係辱罵警務人員,佢可能犯左法,咁你跟程序叫律政司告佢,我都想睇下一個政府或執法機關告一個下班教師講粗口,一定舉世矚目。

你唔告,叫教育局查,係對佢施加一種壓力,同時叫其他老師小心D…

你有無諗過點解佢會向過警察講粗口呢? 係咪好好玩,好型呢? 我都講粗口,但你叫我對個警察講,理智叫我唔好,我亦都無勇氣。點解一個人受過高等教育o既老師,佢明白佢要為自己的行為負責,件事又唔關自己事,但佢會憤怒到講粗口鬧個警察? 這個社會己經唔係第一次對政府響起警號…

一個文明的發展,會產生禮儀同文化,可以將人的惡抑制,並把人同人之間的細微關系作規範,無需白紙黑字的法律去作用。但有陣時,人會因為憤怒而另禮儀短暫失效。

可惜的是,有兩個原因,將這禮儀徹底消滅。

  • 係六七十年代的一場文化浩劫,將中國的禮儀、道德、文化連根拔起。而制造呢場浩劫的組織,現正在統治這個叫”中國”的地方,像徵著”中國”。
  • 以經濟發展作標準,將拜金主義最大化,擁有權力或財力的人從而得到豐厚的利益,同時使禮儀、道德及其它文化失去其意義。

歷史好象會再一次重演…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s