2008 Italy and Greece Journey Review @ 8

This slideshow requires JavaScript.

繼續 Mykonos

Day 2

終於放晴,估不到事隔一天,天氣可以有360度改變,結果一朝早就到 Platis Gialos 享受陽光與海灘。=P
水清沙幼,雖然不及 IbizaCala Compta,但已經令我好感動。

做完運動(其實係浸水),沖完涼就到 Mykonos 的市中心遊覽,整個 Mykonos 都係由白色的小屋組成,聽講係當地政府規定。這些白色小屋別名叫 Sugar Cube,寓意小屋就像白色的方糖。

全個 Mykonos 總共有超過360座教堂,酒店職員說這些教堂都是給島上居民為出了海的親人祈禱,其中最著名的一座就是 Church of Panagia Paraportiani,由1425年開始興建,到17世紀才完成。它由五座獨立的禮拜堂組成,其中四座係地面,另外有一座建在較高的位置。

除了教堂外,Mykonos 都有好多風車,總共有16座,其中有六座位於岸邊,叫 Windmills of Kato Milli,很多遊客都到那裡拍照。風車原本是給島上居民用來磨麥,但現在都停止使用。

但以上所講的都不是 Mykonos 最出名的地方,Mykonos 最出名的係 Pelican

係1954年,Mykonos 有一位居民救了一隻受傷的 Pelican,康復後的 Pelican 就從此以 Mykonos 為家,居民都叫佢做 Petros,一住就30年,佢係好多島上居民的兒時玩伴,所以當佢係1984年過身時,整個 Mykonos 當傷心。那時,有一位叫 Jackie Kennedy-Onassis 的人就捐出一隻新的 PelicanIrene-Irini,同時係德國的漢堡動物園又捐多一隻,大家都叫佢做 Petros II。幾年後,又有居民救了一隻 Pelican,佢又好喜歡 Mykonos,所以決定留底,佢叫 Nikolas。所以現在總共有3隻 PelicansMykonos。全部都係第二代。

我見過全部3隻,仲有幸同其中一隻交過手,如果你知道佢係 Irene-IriniPetros II 還是 Nikolas,請講我知。

推介餐廳

  • Nikos Tavern — 位於市場藍色圓頂小教堂的附近,價廉物美,有龍蝦等海鮮,一定要試。
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.